Żywność bogata w składniki odżywcze – czyli jaka?

Jedzenie to jeden z najszybszych sposobów na pocieszenie – w końcu jedzenie może nas uspokoić, dodać energii i odżywić. I chociaż większość ludzi od czasu do czasu sięga po słodkie, słone lub tłuste przysmaki, aby uzyskać szybki zastrzyk pocieszenia, takie potrawy często mają niską zawartość składników odżywczych i często powodują, że chcemy więcej.

Dokonując zdrowych wyborów żywieniowych, możesz zapewnić sobie zarówno komfort, jakiego pragniesz, jak i codzienne odżywianie, którego potrzebuje Twój organizm, aby funkcjonować jak najlepiej.

Wybierz pokarmy bogate w składniki odżywcze

Zauważ, że niektóre pokarmy zawsze sprawiają, że chcesz więcej? Na przykład pączek ma dużo kalorii, ale prawie nie zawiera składników odżywczych. Jest również bogaty w cukier i tłuszcz, co prowadzi do szybkiego zalewu przyjemności po jedzeniu, ponieważ twoje ciało jest zalane dawką prostych węglowodanów, które wystrzeliwują glukozę do krwioobiegu. Twoja trzustka reaguje uwalniając insulinę, aby poradzić sobie z nadmiarem glukozy we krwi. Następnie, gdy poziom cukru we krwi wróci do normy, możesz czuć się wyczerpany, prawdopodobnie będziesz chciał więcej słodkich, słonych lub tłustych przekąsek.

Ten cykl może zapewnić szybki komfort, ale nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje, aby zachować zdrowie. Zamiast tego powinieneś wybierać żywność, która jest bogatym źródłem składników odżywczych, nie zawierając dużo tłuszczu ani kalorii. Są one zazwyczaj bardziej sycące niż produkty przetworzone, dzięki czemu dłużej będziesz zadowolony między posiłkami.

Zdrowa żywność Gdańsk bogata w składniki odżywcze to na przykład:

1.Owoce – jabłka, gruszki, cytrusy i jagody
2.Fasola i rośliny strączkowe – fasola, soczewica i ciecierzyca
3.Zioła – oregano, rozmaryn, tymianek i bazylia
4.Przyprawy – zwłaszcza kurkuma i pieprz czarny
5.Produkty pełnoziarniste – owies, dziki ryż i kasza gryczana
6.Orzechy – orzechy włoskie, migdały i brazylijskie
7.Nasiona – dynia, słonecznik i chia
8.Dobrej jakości białka – chude mięso, ryby, jajka, tofu i rośliny strączkowe
9.Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, oliwki i awokado

Jedz dla odporności

Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, ważne jest dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych, które mogą wspierać układ odpornościowy. Ostatnie badania pokazują, że powinieneś dążyć do spożywania co najmniej 30 różnych pokarmów roślinnych tygodniowo, aby wspierać dobre zdrowie i odporność. Kluczowe składniki odżywcze dla zdrowej funkcji odpornościowej obejmują witaminy A, C, D, cynk i selen.

Wybieraj pokarmy, które pomagają mózgowi wytwarzać chemię przyjemności

Jeśli czujesz się zestresowany, zmartwiony lub znudzony, łatwo jest zwrócić się do jedzenia jako źródła pocieszenia. Dopamina jest jednym z neuroprzekaźników chemicznych mózgu, który stymuluje ośrodek nagrody w mózgu, tworząc przyjemne uczucie. Jeśli dopamina jest niska, możesz być bardziej skłonny do komfortowego jedzenia.

Aby wytworzyć dopaminę, musisz spożywać pokarmy zawierające aminokwasy tyrozynę i fenyloalaninę. Pokarmy bogate w te aminokwasy obejmują białka, takie jak mięso, ryby i drób, a także suszone wodorosty morskie.

Polecamy:
Innowacje w świecie produktów konopnych i fakty, o których musisz wiedzieć!

Dodaj komentarz