Maty dezynfekujące – czy są konieczne w Twoim biznesie?

Niektóre formy prowadzenia biznesu wymagają szczególnej dbałości o warunki sanitarne, higienę i profilaktykę przeciw wirusom, bakteriom, szkodnikom czy chorobom. Dotyczy to w szczególności zakładów zajmujących się produkcją żywności, przetwórstwem, a także gospodarstw hodowlanych, które dostarczają produktów do wytwarzania żywności.

Każdy właściciel firmy, w której trzeba przestrzegać ścisłych wymogów sanitarnych, powinien dokładać wszelkich starań, aby jego biznes był bezpieczny i chroniony przed pojawieniem się jakichkolwiek czynników zagrażających produkcji. Brak dbałości o wymogi sanitarne może skończyć się bardzo źle – począwszy od chwilowego zatrzymania produkcji i strat finansowych z tym związanych, a skończywszy nawet na utylizacji stad, w przypadku gospodarstw hodowlanych. Profilaktyka przeciw chorobom zakaźnym czy szkodnikom jest więc niezbędna, aby produkcja przebiegała w sposób prawidłowy.

Maty dezynfekcyjne w gospodarstwach

Gospodarstwa, które utrzymują duże stada zwierząt i są nastawione przede wszystkim na produkcję na dużą skalę, muszą spełniać wymogi sanitarne i wiele przepisów dotyczących wymaganego dobrostanu zwierząt. Istnieją ścisłe zasady odnośnie różnych hodowli – od bydła mlecznego i mięsnego, przez drób, aż po trzodę chlewną. W ostatnich latach to właśnie ta ostatnia jest najbardziej narażona na szkody związane z kiepskimi wymogami sanitarnymi. Trzodę chlewną od kilku lat atakuje wirus ASF, czyli afrykańskiego pomoru świń. Jest to wyjątkowo zjadliwy i zaraźliwy wirus, który nie szkodzi człowiekowi, jednak jest bardzo groźny dla świń. Właściciele gospodarstw muszą spełniać bardzo wyśrubowane wymogi bioasekuracji. Nie tylko ze względu na przepisy, ale przede wszystkim na bezpieczeństwo swojej produkcji. Gdy wirus ASF pojawi się w gospodarstwie, trzeba będzie wybić wszystkie świnie. Nawet jeśli tylko jedna świnia będzie zakażona, utylizacja może dotyczyć nawet kilku tysięcy zwierząt. W takich miejscach przydadzą się więc maty dezynfekcyjne na wjazdach i w bramach do chlewni, dzięki którym nie wniesie się na teren gospodarstwa żadnych groźnych drobnoustrojów.

Bezpieczeństwo produkcji żywności

Podobnie jak gospodarstwa hodowlane, także firmy zajmujące się produkcją żywności czy przetwórstwem są zobowiązane do przestrzegania bardzo wyśrubowanych wymogów sanitarnych. Chodzi o to, by do żywności nie przeniknęły żadne groźne drobnoustroje, które mogą spowodować wycofanie całej partii z zakładu i ze sklepów. Maty dezynfekujące powinny znajdować się we wszystkich miejscach, które mają kontakt ze światem zewnętrznym, zwłaszcza na bramach wjazdowych czy we wszystkich furtkach. Dobrej jakości maty, które spełniają wysokie normy sanitarne, można znaleźć na https://dezenfex.pl/. Duży wybór różnych rodzajów mat gwarantuje, że każdy właściciel gospodarstwa czy zakładu produkcyjnego bez problemu znajdzie coś na miarę swoich potrzeb.

Dodaj komentarz