Talerze jednorazowe do gastronomii – jakie wybrać?

Naczynia jednorazowe wykorzystuje się do serwowania potraw w wielu punktach gastronomicznych. Są niezbędne w food truckach, czy też przy wydawaniu dań na wynos. Wybór talerzy jednorazowych jest bardzo duży. Na które warto się jednak zdecydować? Jakie naczynia jednorazowe sprawdzą się najlepiej w gastronomii? 

Jakie naczynia jednorazowe kupić?

Talerze jednorazowe to stały element wyposażenia wielu barów, food trucków, czy też restauracji, które serwują dania na wynos. Warto jednak pamiętać, że są one właśnie jedną z części składających się na jakość serwisu. Dlatego też talerze takie nie mogą być przypadkowe. Muszą spełniać pewne normy, a ich wybór powinien być dobrze przemyślany.

Talerze jednorazowe do gastronomii powinny być przede wszystkim mocne i wytrzymałe. Na pewno nie powinny być podatne na działanie wilgoci i rozmaczać się pod jej wpływem. Bardzo istotna jest także kwestia wizualna. Dobrze, jeśli wygląd takich talerzy będzie dopasowany do standardu i stylu lokalu. A dziś są już takie możliwości, ponieważ w sklepach dostępne są talerze jednorazowe, które wyglądają niemal jak zwykłe. Bardzo istotna jest także kwestia wizualna. Warto dobrze zastanowić się, jaki kształt i jaką formę talerza wybrać do podawania poszczególnych dań.

Talerze jednorazowe — z jakiego materiału?

Materiał, z jakiego wykonane są talerze to jeden z najważniejszych wyznaczników, jakimi powinniśmy kierować się przy ich wyborze. To niezwykle ważne zarówno ze względów typowo praktycznych, jak i wizerunkowych. Jeśli chodzi o tę ostatnią kwestię, zupełnie na bok należy odłożyć talerze plastikowe. Dziś w gastronomii już prawie się ich nie używa, ponieważ powszechnie wiadomo, że generowanie takich ”szybkich” odpadów z plastiku jest po prostu nieekologiczne. Zresztą klienci znacznie chętniej wybierają lokale, w których dba się o dobro środowiska.

W takim razie, czy odpowiednie będą papierowe talerzyki? To oczywiście zależy od rodzaju serwowanych dań. W większości przypadków jednak zupełnie się nie sprawdzą. Talerzyki papierowe są podatne na działanie wilgoci i co więcej, chłoną także tłuszcz. W związku z tym nie są zbyt praktyczne i wygodne w użytku.

Najlepszą opcją są naczynia z materiałów biodegradowalnych. Obecnie ich wybór jest coraz większy. Takie naczynia są solidne, funkcjonalne, a przy tym ekologiczne. Warto wybrać na przykład talerze z trzciny cukrowej. Produkuje się je z włókien, będących odpadem przy produkcji cukru trzcinowego. Talerze z trzciny cukrowej są bardzo wytrzymałe i nie pochłaniają wilgoci, dzięki czemu można bezpiecznie serwować na nich dania.

Skup aut

Dodaj komentarz