Od czego zacząć, by stać się mistrzem wędzenia?

Wędzenie mięsa to grillowanie na najwyższym poziomie. Jasne, możesz ugotować przeciętny stek na grillu, ale nie przypomina on smaku i konsystencji, jakie można uzyskać wędząc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wędzeniem, w tym przewodniku znajdziesz wszystko, co najważniejsze i co musisz wiedzieć o wędzeniu mięsa i powolnym grillowaniu, co pomoże Ci poszerzyć swoje techniki i być w tym mistrzem.

Jak wędzić mięso ?

Wędzenie mięsa polega na otaczaniu mięsa komorą wypełnioną aromatycznym dymem, a następnie trzymanie go w niej go przez długi czas w niskiej temperaturze. Robiąc to, pozwalasz, aby mięso nabrało pysznego aromatu dymu, co nadaje mu niepowtarzalny i niesamowity profil smakowy, któremu nie można dorównać.

Ogólnie rzecz biorąc, wędzarz będzie smażył mięso w temperaturze pomiędzy 200°-225°. Zależy to jednak od rodzaju mięsa, z którym pracujesz.

Oprócz tego, że proces wędzenia zapewnia niezrównany smak, działa również jako środek konserwujący, wysuszając mięso, a dym ma właściwości antybakteryjne.

Ta metoda konserwowania powstała na długo przed pojawieniem się lodówek i innych środków konserwujących, czy też akcesoria do wędzenia były łatwo dostępne. Głównym powodem, dla którego ta forma konserwowania mięsa przetrwała do czasów współczesnych, jest niezrównany smak, jaki dym nadaje mięsu.

Na czym polega wędzenie na zimno

Jest to proces wędzenia mięsa w niskich temperaturach – wiemy, że jest to szokujące. Zwykle osiąga się to poprzez wpompowanie dymu do komory wypełnionej mięsem z oddzielnej komory.

Proces ten stosuje się w połączeniu z procesem peklowania lub konserwowania w celu dodania smaku mięsu. Podstawowy proces wędzenia na zimno polega na peklowaniu mięsa w celu oddzielenia wody i ograniczenia rozwoju bakterii, a następnie wystawieniu peklowanego mięsa na działanie aromatycznego dymu przez kilka godzin lub nawet dni w celu nadania wędzonego smaku.

Rodzaje wędzarni

Elektryczna

Wykorzystują one energię elektryczną do podgrzewania pręta, który powoduje dymienie drewna. Ich zaletą jest to, że bardzo łatwo jest kontrolować temperaturę wędzarni. Niestety, nadają one najmniejszą ilość smaku, ale na rynku jest kilka świetnych, niedrogich wędzarni elektrycznych, od których warto zacząć.

Propan

Działają one na tej samej zasadzie, co wędzarnie elektryczne, ale wykorzystują płomienie gazowe do podgrzewania pelletów drzewnych. Są proste w użyciu i mogą być tańsze niż elektryczne.

Węgiel drzewny

Są one królem wśród mistrzów grillowania, ponieważ węgiel drzewny nadaje więcej smaku niż gazowe lub elektryczne. Są też znowu tańsze, ale będziesz musiał stale kupować węgiel drzewny, aby mieć go pod ręką. Będziesz także musiał utrzymać ogień bez technologii, co może być trudniejsze.

Drewno

To wędzarnie zapewniające najczystszy smak gotowania. Zajmują najwięcej uwagi i trudno jest im utrzymać stałą temperaturę. Dlatego mogą nie być najlepsze dla początkujących. Jeśli jednak chcesz ulepszyć swoją zabawę w paleniu, wędzarnia na drewno będzie doskonałym wyborem.

Części samochodowe- szybko, tanio i solidnie
Tuning wydechu