Serwis maszyn do lodów – pomysł na biznes na sezon czy cały rok?

Nowoczesne maszyny do lodów to urządzenia bardzo zaawansowane technologicznie, pełne elektroniki i wielu funkcji, które doskonale sprawdzają się w trakcie przygotowywania eleganckich, oryginalnych czy egzotycznych deserów lodowych. Warto jednak mieć świadomość, że nawet najlepsze i najwyższej klasy maszyny potrzebują serwisowania, konserwacji oraz dbania o nie pod każdym względem, aby służyły jak najdłużej.

Prowadzenie serwisu zajmującego się maszynami do lodów to dobry pomysł na biznes, choć z pewnością najlepszym rozwiązaniem jest w dużych miastach, gdzie sporo jest lodziarni zarówno działających na stałe, jak i sezonowych. Aby zająć się taką działalnością trzeba mieć oczywiście sporą wiedzę, doświadczenie i umiejętności. Maszyny do lodów wymagają obecnie znajomości mechaniki, automatyki i zaawansowanej elektroniki. Dobry i sprawdzony serwis to działalność, w której można sobie świetnie radzić. Nie jest to biznes, w którym panuje spora konkurencja, a więc można liczyć na stałych klientów i dobre zarobki. Wbrew pozorom, nie jest to tez biznes sezonowy – wiele lodziarni działa przecież o każdej porze roku.

Nie tylko naprawa, ale również konserwacja

Prowadzenie serwisu do lodów z pewnością wiąże się ze wzmożonym natężeniem ruchu klientów w sezonie letnim, gdy maszyny są nieustannie intensywnie użytkowane. Nowoczesne maszyny do lodów tajskich, włoskich czy świderków działają w budkach z lodami, food truckach, a także w stacjonarnych lodziarniach, kawiarniach czy innych punktach gastronomicznych. Gdy w trakcie sezonu maszyna się zepsuje, najczęściej właścicielowi lodziarni zależy na jak najszybszej naprawie. To ważne szczególnie wtedy, gdy dana maszyna jest podstawą działalności i bez niej obroty od razu spadają. Klienci, którzy nie otrzymują interesujących ich lodów, bardzo szybko się przenoszą do konkurencji i raczej potem już nie wracają. Serwis maszyn do lodów powinien więc działać szybko, sprawnie i niezawodnie, aby maszyny jak najszybciej mogły powrócić do swojego codziennego funkcjonowania.

A po sezonie konserwacja

Podczas gdy w sezonie do serwisu maszyn i urządzeń do lodów trafiają przede wszystkim maszyny uszkodzone, z usterkami i awariami, po sezonie najczęściej są to maszyny, które wymagają kompleksowego serwisowania, konserwacji oraz innych forma zadbania o sprzęt. Urządzenia, które mają służyć bezproblemowo przez wiele lat, muszą być regularnie czyszczone, rozbierane i sprawdzane pod każdym względem. Po sezonie, gdy ruch w lodziarniach maleje, nadchodzi czas na serwisowanie sprzętu i przygotowanie go do kolejnego bardzo intensywnego sezonu. Klienci co prawda lodów wtedy nie kupują, ale właściciele lodziarni inwestują już w kolejny sezon. Firmy zajmujące się serwisowaniem maszyn do lodów nie pracują więc tak sezonowo jak same lodziarnie. Także w sezonie jesienno-zimowym, gdy lodów się nie kupuje, takie punkty mają sporo klientów i codziennej pracy.

Dodaj komentarz